Венецијанска комисија: Владата води илегална кампања за референдум

Професорот Димитар Апасиев тврди дека македонската влада ги крши правилата за организирање референдум поставени од Венецијанската комисија.

“Драга Влада на Република Македонија…
Устата секојдневно ви е полна со „европски стандарди“ и слични мантри, ама ко ќе дојде ред истите тие стандарди да ги примените, нигде ве нема. Еве вчера објавивте дека стартувате со КАМПАЊА за референдумот!?

Е сеа, дали знаете дека според чл. 3, ст.1, точка б од Венецијанскиот Кодекс за добри референдумски практики (2007), донесен во рамки на Советот на Европа, каде што и ние полноправно членуваме, се вели дека:

„Употребата на јавни фондови од страна на властите во кампањата за референдумот мора да биде ЗАБРАНЕТА“ прашува Апасиев кој тврди дека
не само што кампањата е започната еден месец предвреме, туку истата е финансирана на илегален начин.

SHARE

Comments are closed.