Во Бугарија ќе го „чистат“ македонското злато

Инвеститорот „Еуромакс ресорсис“ целата руда што ќе ја ископува од макеодонскиот рудник Иловица ќе ја транспортира во Бугарија каде веќе е одбрана топилница и каде ќе се прочистува преку процес на лужење.

Фирмата „Еуромакс…“  има инвестирано околу 40 милиони евра откако го доби проектот за екплоатација на бакарна и златна руда од Иловица.

Екологистите силно се спротиставуваа на мега проектот кој е во близина на плодното земјоделско подрачје во струмичкиот регион, дознава „Телма“.

 

SHARE