Во Бургас оддадена почит на загинатите „за слободата на Бугарите во Македонија“

Граѓани, организации и локални фиункционери од Бургас оставија венци и цвеќе во знак на почит пред споменикот на 24. Црноморски пешадиски полк, а свештеници на Бугарска православна црква отслужија панихида за загинатите херои.

„По традиција, на Свети дух оддаваме почит кон делата на учесниците во низата востанија за ослободување на Бугарите во Македонија од крајот на 19. и почетокот на 20. век, од кои најголемо е Илинденско-преродбенското од 1903 година“, пишува порталот „Бургас 24“.

SHARE