Во Данска работат роботи-новинари

Агенцијата Ritzau, во соработка со локалните весници, разви  робот кој пишува пригодни извештаи по секој локален спортски натпревар.

Извештаите се прилагодени така што еден (робот) е насочен да пишува за домашниот тим, а другиот за гостинскиот тим .

Ritzau објави дека ова е важен чекор за понатамошен развој на агенцијата во роботското новинарство.

„Локалниот спорт е важен, но невозможно е да се покријат сите тимови со новинари. Затоа, ние сме задоволни со оваа услуга од робот, очекуваме да видиме како ќе реагираат нашите читатели“ изјави главниот уредник Ларс Јеспперсен за весникот Nordjyske.

SHARE