Демократската Унија за Интеграција изразува силно разочарување за одбивниот став на опозициската партија Беса и нашиот поранешен владин партнер Алијансата за Албанците како и за опозициската ВМРО-ДПМНЕ за Законот за јавното обвинителство и ги повикува овие три партии да го променат нивниот став за овој закон и да гласаат ЗА.

Овој закон, заедно со Законот за Советот на јавните обвинители ќе го запечати датумот за почеток на преговорите со Европската Унија и ниту една партија не смее да ја ризикува сигурната иднина на земјата и на нашите граѓани.

Двата закони ја гарантираат службената употреба на Албанскиот јазик, изборот на обвинителите со двојно мнозинство како и правичната застапеност на албанците во обвинителството. Одговорноста на политичките партии е многу голема и нивната подршка за овие закони од кои зависи нашата европска иднина не смее да биде случај на ситен партиски опортунизам и антиевропианизам…” велат од партијата.

SHARE