Министерство за туризам и антички работи го потврди откривањето на 13 дрвени ковчези, чија старост е најмалку по 2.500 години.

Според соопштението за печатот, гробницата е откриена во близина на пустинската некропола Сакара во Египет на околу 11 метри под земјата, со дрвени саркофази сè уште запечатени и главно од кои некои имаат оригинална боја на дрво.
Со оглед на беспрекорната состојба на погребната комора, археолозите очекуваат да најдат дополнителни риени богатства.

Секоја предмет пронајден закопан покрај мртвите ќе го расветли нивниот статус, богатство и влијание – иако барем засега, идентитетот на починатиот останува мистерија.

SHARE