Во Истанбул  се отвора најголемиот аеродром на светот

Лидерите од целиот свет ќе учествуваат на отворањето на првата фаза од новиот аеродром во Истанбул на 29 октомври.

Утре се отвора првата фаза од отворањето на најголемиот аеродром насветот: На 76 милиони квадратни метри од првата фаза од аеродромо, аеродромот  ќе опслужува 90 милиони патници.

Во останатите две фази кои треба да се завршат до 2023 година, аеродромот ќе обезбеди дополнителни шест писти со капацитет од 500 авиони и 200 милиони патници годишно.
Се очекува дека секојдневно 2.000 авиони ќе поминуаат низ аеродромот до повеќе од 350 дестинации со над 250 превозници.

SHARE