Словенечката компанија Pipistrel го произведе првиот „електричен“ авион во светот, за кој е добиен сертификат од Агенцијата за безбедност на воздушниот на Европската унија (ЕАSА), што значи дека ги исполнува безбедносните стандарди и може да се користи комерцијално.

Авионот на батерии Pipistrel Velis Electro е мал двосед наменет за обука на пилоти, jaвуваат медиуми.

Може да лета 50 минути, и со дополнително полнење и подолго, што е потребно за училиштата за летање.

Но. како сертифициран тип на авиони, значи дека може да се користи во комерцијални цели без пречки.

Година се очекува да бидат испорачани 31 авион „Velis electra“ на клиенти во седум држави.

SHARE