Во Украина ќе го укинат зборот „родители“ во учебниците

Украинското Министерство за образование побара во учебниците зборот „родители“ да се замени со „роднини“.

Околу 40 отсто од вкупниот број украински ученици живеат во непотполни семејства, па експертите велат дека лекциите во кои се споменува зборот „родители“ ги тераат да се чувствуваат неисполнето.

Министерството обрнува внимание на фактот дека илустрациите во учебниците отсликуваат само целосни семејства.

SHARE

Comments are closed.