Во Нови Сад и Војводина денес и утре се одржуваат многубројни свечености во организација на властите се одбележува 100.годишнината од присоединувањето на Војводина кон Србија.

Утрово во неколку градови во Војводина, осамнаа постери со пораката: „По 100 години и Хонг Конг рече довидување“.

Постерите беа потпишани од организацијата „Млада Војводина“, а содржината на графитите треба да асоцира на Хонг Конг кој 99 години беше колонија на Велика Британија.  По истек на договорот во 1997 година, Конг Конг беше вратен на Кина и функционира како посебен административен регион.

Организацијата „Млада Војводина“ претходно најави дека тие се „револуционерно републиканското движење“, која не е официјално регистрирано и кое ги обединува заедно „младите од петнаесет градови“ во Војводина, на кои им е доста од „патетичните и млаки автономистички политичари“.

Млада Војводина“ стана позната во јавноста кога, по изборите во шпанската покраина Каталонија и победа на партиите кои се залагаат за поделба на покраината на Шпанија, испишаа графити „Војводина = Каталонија“ во неколку градови во Војводина.

На прашањето дали се сепаратисти, односно дали работат за отцепување на Војводина од Србија, тие изјавуваа дека им се допаѓа идејата на владејачката каталонскиот партии, но тие се исто така свесни дека каталонскиот прашање всушност национално прашање, додека во Војводина е друг случај , па затоа е „потешко да се реши“.

SHARE