Во знак на протест, сириски Курд се самозапали во Женева

Сириски Курд се запали пред Високиот комесаријат на ОН (УНХЦР) за бегалци во Женева, пред минувачите во квартот каде што е европското седиште на ОН.

Пожарникарите, веднаш го презеле повредениот и со хеликоптер го однеле до Универзитетскиот болнички центар во Лозана.

Седиштето на УНХЦР се наоѓа наспроти колективен центар за згрижување баратели на азил, вклучувајќи и сириски Курди.

Триесет и едногодишниот маж, кој живее во Германија, не го објаснил својот гест, изјави за АПФ Силвен Гијом-Жантиј, портпарол на полицијата во Женева.

„Ги претпоставуваме причините, но немаме конкретни елементи“, рече тој.

SHARE