Најмалку 50 лица загинаа, а Црвениот крст соопшти дека пронајде тела на 29 деца на возраст под 15 години.

Најмалку 50 лица загинаа, а 77 беа повредени во нападот на пазарот во Саада.

Вздушниот напад врз автобус со деца е окфалификуван како „најниска точка во бруталната војна во земјата“ од страна на шефот на УНИЦЕФ.

За нападот е обвинета коалицијата предводена од Саудиска Арабија, која се бори против бунтовниците од Хути во Јемен.

Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутеррес, повика на брза независна истрага за воздушниот напад, а извршниот директор на УНИЦЕФ, Хенриета Форе, издаде моќна изјава во која се осудува нападот.

„Ужасниот напад врз автобус во Саада, Јемен, во кои се убиени и осакатении голем број деца, претставува најниска точка во бруталната војна на земјата.

SHARE