Вучиќ сака разграничување со Албанците

Претседателот на Србија и на СНС, , изјави дека се залага за разграничување со Албанците во Косово.

„Да имавме територија за која не знае кој како ја третира што на коко му припаѓа – тоа е секогаш извор на потенцијални конфликти и проблеми. Јас се согласувам и тоа не го кријам“, рече Вучиќ.

Дали тоа ќе има успех, рече тој, не зависи од наспотенцирајќи дека  „За тангосе потребни двајца“.

Решението за Косово и Метохија, доколку дојде до тоа,  мора да биде сеопфатн, а не едноставно, како што некои си го замислите.

Вучиќ вели дека за разлика од Тачи и Харадинај и некои западни претставници, како и оние во домашната јавност кои знаат се, тој нема да излегува со изјави и да ги урива позициите со  „отворање на картите“.

Изјавата на Вучиќ доаѓа по изнесениот став на косовскиот претседател Хашим Тачи кој зборува за припојување на Прешевската долина кон Косово и за „корекција“ на границите, но се противи на поделба на Косово.

Хашим Тачи не сака поделба, туку припојување на Прешевска долина на Косово!?

 

SHARE