За бугарски новинар ние сме славомакедонци!

„Не знаеме што ќе се случи на референдумот на 30 септември, ние не знаеме како ќе гласаат славомакедонците, знаеме како ќе гласаат Албанците. Треба внимателно да ги осознаваме случувањата. Во моментов во Македонија имаме еден десант од претставници на ЕУ и насоката на нашиот сосед е кон отцепување од нејзиното античко минато – кон напред, каде и е местото меѓу цивилизираните држави во евроатлантскиот договор “, вели новинарот Николај Крстев од Bloomberg TV Bulgaria.

Според него, последните 100 години биле испуштени во бугарско-македонските односи. Крстев објаснува дека во овој период историски создадената ВМРО сбила поделена со пари од Русија, и тогаш се создава политичка идеја за Македонија од страна на Москва и Белград.

Крстев отсетува дека „Македонија призна дека во Бугарија нема македонско малцинство“.

„Секоја критика, која доаѓа од Бугарија се користи и ги внесува односите во еден објаснителен режим од кој никој нема корист“,вели Николај Крстев, според кој сегашниот политички сложен момент во бугарско-македонските односи бара смиреност и свесност.

Крстев смета дека нема потреба од „надградување“ на Договорот за добрососедство  како што деновиве побараа некои партии (националистичката Атака и бугарското ВМРО – н.з.) кои зборуваат за анекс на договорот со кој Бугарија јасно ќе стави на знаење дека го признава македонскиот само какодијалект на бугарскиот јазик.

„Реториката на Волен Сидеров и на политичка партија” Атака “, кога станува збор за Македонија, треба да се подложи на сомнеж“, вели Крстев како што пренесува Днес.бг.

Нови закани од владата во Софија, во ЕУ преку анекс на договорот

 

SHARE

Comments are closed.