За Димитров македонскиот јазик е различен од јазикот на Македонците во Грција

Грчката министерка за надворешни работи Сиа Анагностополу по средбите во Скопје му е благодарна на својот македонски колега Никола Димитров кој изјавил дека јазикот во “неговата земја нема ништо заедничко со јазикот на грчките Македонци”.

Во изјава за грчката државна новинска агенција министерката по посетата на Македонија над сите други изјави ја потенцира изјавата на Димитров според која тој разјаснил дека согласно членот 7 и духот на Преспанскиот договор македонскиот јазик кој го говорат граѓаните на Македонија и неговите дијалекти немаат никаква врска со идиомите што ги говорат грчките Македонци.

“Ние ја поздравуваме изјавата на Димитров затоа што таа става крај на било каков страв за непостоечки проблеми кои би се создале од јазикот кој ние го признавме пред децении”, вели грчката министерка.

Потеклото на министерот Димитров е од Егејска Македонија каде стотина илјади луѓе говорат македонски јазик кој што Грција одбива да го признае, исто како и македонското малцинство кое Атина го нарекува словенско но одбива да му даде било какви права.

Македонскиот јазик за кој Атина вели дека е идиом на грчкиот јазик а кој е речиси идентичен со македонскиот јазик со изјавата на Димитров веќе не е признаен ниту од владата во Македонија.

SHARE

55 Коментари

 1. В Е Л Е П Р Е Д А В Н И К, на кој му следува доживотен затвор и конфискација на цел имот кој го поседува!

 2. Димитров е шпион и лудак! Оној момент кога кажа дека народот е искомплексиран и дека се срами од сопствениот народ и се ова го кажа во Собранието обраќајќи се како Министер за надворешни работи , тој момент докажа ДЕКА Е ЛУД и НЕПРЕСМЕТЛИВ!
  ПОНИШТУВАЊЕ ПРЕСПАНСКИОТ, а Димитров во лудница!

 3. Do site t.n. pATRIOTI – NASHIOT jazik e SLAVO – MAKEDONSKI . NIE sme Slavjani a Jas licno se gordeam so TOA !!!

    • ПИЧКА ТИ МАТЕР ПРЕДАВНИЧКА ! МАЈКА ТИ Е КУРВА БУГАРСКА! ИДИ ЈЕБИ СИ МАЈКАТА! КУЧЕ ДА ТИ ЈЕБЕ МАЈКАТА!
     ПИЗДА ТИ МАТЕР! АКО ТЕ НАЈДАМ КЕ ТИ ГО ОТСЕЧАМ ТВОЈОТ ПИКАВЕЦ!

  • За Николче Гроздановски :
   Македонскиот јазик е јшто денес е под грчко бил земен за ширење на нашата Вера наречена ПравоСлавна
   Исто како што и арабскиот е јазикот на Исламот.
   Нашиот мајчин јазик е во групата на тн словенски јазици.
   Прашањата се :
   -Што е тоа Словени
   -Што е тоа Слово
   -Кој е Словото
   Еве накратко :
   Словото е Исус
   Слово под буква означува човек
   Еве лингвистика:
   Человек
   ЧЛВК
   ч-с
   СЛВК
   ——
   СЛоВо К
   Што значи ова:
   Ова вели дека првиот постулат на нашата ВЕРА е дека
   “Бог го дава својот единороден Син ,кој слегувајќи од Небесата , зема обликот на человек , заради спас на човештвото.
   Учењето за Исус е учењето на Словото и тоа ќе ти потврди секој што прочитал дека
   Бог + Слово = Богословие


   Хронолошки оваа наша вера се создава со Апостолот Павле кој шири учењето за Словото меѓу Македоните од Солун во 51 год од нашата ера.

   Кој се Словените ?

   Следбениците и поданиците на Словото се Словените .Најпрвото словенски семејство е она на Лидија .
   ОВа вели Да
   Ние Македонците сме и Словени , затоа што веруваме во верата на Словото.

   Словото е таа вера што поврзува античките верувања на нашите стари со нашите сегашни верувања.
   Нашите старци верувале во Мајката Земја
   ние со прифаќањето на Словото веруваме во Небесниот Татко .
   Споредете си самиот
   Мајка Земја
   Татко Небо

 4. vo nekoe idno vreme( se nadevam za mnogu brzo) vo slobodna Makedonija dokolku ovoj debil ne zavrsi dozivotno vo ludnica ili dozivotno vo zatvor, duri togas ke se otselam od MAKEDONIJA!

 5. ЛИСТА НА ДОГОВОРИ И ЗАКОНИ КОИ КЕ БИДАТ ПОНИШТЕНИ или РАСКИНАТИ
  по враќање на демократијата во Македонија и власт на народот (народен суверенитет):
  1. БУГАРСКАТА СПОГОДБА!
  2. ТИРАНСКИОТ ЗАКОН КЕ БИДЕ ПОНИШТЕН!
  3. ПРЕСПНАСКАТА СПОГОДБА КЕ БИДЕ ПОНИШТЕНА!
  4. УСТАВНИТЕ АМАНДАМНИ ОД 33-36 КЕ БИДАТ ПОНИШТЕНИ!
  АКЦИЈАТА КОЈА КЕ БИДЕ ПРЕЗЕМЕНА ПО ПАЃАЊЕТО НА НЕНАРОДНА ВАЛСТ ПРЕДВОДЕНА ОД СДСМ:
  ПРЕЗИМАЊЕ СИТЕ МЕРКИ ОД ПРАВЕН И ПОЛИТИЧКИ КАРАТЕР ЗА КОНЕЧНО ВОСПОТАВУВАЊЕ ЛЕГИТИМНОТО УСТАВНО ИМЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ООН!
  РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Е ЛЕГИТИМНО ИМЕ НА ДРЖАВАТА ИЗБРАНО ОД НАРОДОТ!
  ИДЕНТИТЕТОТ НА НАРОДОТ НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОСПОРУВА!
  БРИШЕЊЕ НА ИДЕНТИТЕТОТ НА ЕДНА НАЦИЈА ВО 21. ВЕК Е АНТИ-ЦИВИЛИЗАЦИСКИИ ЧИН!
  ПРЕСПНАСКАТА СПОГОДБА Е АНТИ-ЦИВИЛИЗАЦИСКИ ДОГОВОР!
  ИНКВИЗИТОРСКО ОКТРОИРАНО ИМЕ „СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА” НАРОДОТ КАКО НАМЕТНАТО ИМЕ И ИДНТИТЕТ НИКОГАШ НЕМА ДА ПРИФАТИ!
  НЕО-КОЛОНИЈАЛНАТА И НАЦИСТИЧКАТА ИДЕОЛОГИЈА НА НЕГИРАЊЕТО И ДЕГРАДИРАЊЕТО НА НАЦИОНАЛНИОТ ИДЕНТИТЕТ ВО МАКЕДОНИЈА НЕМА ДА ПОМИНЕ!

 6. СО ПРЕСПАНСКИОТ ИНСТИТУЦИОНАЛЕН ИДЕНТИТЕТ Е ИЗБРИШАН, А НАЦИЈАТА СЕ ПРОСТИТУИРА

 7. Абе идиоти глупави! Па нормално бе тапоглавци дека јазикот на грчките Македонци нема ништо заедничко со јазикот кој ние го зборуваме. Нашиот јазик е дел од Јужнословенските јазици, а јазикот на Грците кои се сметаат за Македонци, потомци на античките Македонци, е грчки јазик. Овој јазик кој ние го зборуваме нема ништо заедничко со јазикот кој го зборувале античките Македонци, зато што нашиот јазик е словенски јазик, а јазикот на античките Македонци бил грчки јазик, кој Александар Велики го проширил низ целата освоена територија, заедно со грчкото писмо, грчката култура, грчката наука, грчките обичаи, грчката религија.

   • Nemoj mnogu da se rasfrlash so tvoeto kolbavce bidejki koga ke TI bide potrebno kaj TVOJATA Draga ke moram da TI go pozajmam mojot Penis !!!

    • ПИЧКА ТИ МАТЕР ПРЕДАВНИЧКА ! МАЈКА ТИ Е КУРВА БУГАРСКА! ИДИ ЈЕБИ СИ МАЈКАТА! КУЧЕ ДА ТИ ЈЕБЕ МАЈКАТА!

    • ПУШИ МУ НА ТВОЈОТ МРТОВ ДЕДО НАРОДЕН ХЕРОЈ, ПИЧКА ТИ МАТЕР ПРЕДАВНИЧКА! ПУШИ МУ НА ЗАЈЕБ И ЛИЖИ НА РАДА!

  • Nikolce Grozdanovski е “еден” , а “ЕДЕН” е и роднина на Никола Димитров те. бугарче, а не Македонец.
   Еден лесно е на вас Бугари да врегате прави Македонци!

   • TOJ Nikolce poteknuva od s. Lavci – Bitola i e vnuk na Naroden Heroj i NE se krie kako TEBE – Stoko Bezvredna !!!

    • ПИЧКА ТИ МАТЕР ПРЕДАВНИЧКА ! МАЈКА ТИ Е КУРВА БУГАРСКА! ИДИ ЈЕБИ СИ МАЈКАТА! КУЧЕ ДА ТИ ЈЕБЕ МАЈКАТА!

     • Dodeka mojata familija se boreshe protiv Bugarite , zenskite od TVOJATA familija IM go pushea !!!

  • A pola takanareceni “HELENI” bile vo vojskata na Persija, i Aleksandar Makedonski ja sirel NEPOSTOCKATA GRCKA ANTIKA ??

 8. Никола Димитров те. Бугарче, а не Македонец!
  Лесно е на вас Бугари да навредувате Македонци!
  Бугарите се ГОМНА!

 9. НИКОЛА ДИМИТРОВ ПИЧКА ТИ МАТЕР ПРЕДАВНИЧКА ! ТАТКО ТИ Е КУРВА БУГАРСКА!

 10. Nikolce Grozdanovski, ПУШИ МУ НА ТВОЈОТ МРТОВ ДЕДО НАРОДЕН ХЕРОЈ, ПИЧКА ТИ МАТЕР ПРЕДАВНИЧКА! ПУШИ МУ НА ЗАЈЕБ И ЛИЖИ НА РАДА!

  • Ne bese dedo nego Vujko i toa spomenica 41 . a Shto se odnesuva do rada poslatko mi e da ja rabotam tvojata sestra . Ajde predstavise KOJ SI homoseksualni analni otvoru !!!

 11. ЈАС СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ КЕ СЕ ОТКАЖАМ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ФУНКЦИЈА!
  ЈАС СУМ ПРЕДАВНИК НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

  ПОДДРЖУВАМ ПОЛИТИКИТЕ НА ВМРО-ДПМНЕ!

  ЛИСТА НА ДОГОВОРИ И ЗАКОНИ КОИ КЕ БИДАТ ПОНИШТЕНИ или РАСКИНАТИ ОД ВМРО-ДПМНЕ по враќање на власт во Македонија:
  1. БУГАРСКАТА СПОГОДБА!
  2. ТИРАНСКИОТ ЗАКОН КЕ БИДЕ ПОНИШТЕН!
  3. ПРЕСПНАСКАТА СПОГОДБА КЕ БИДЕ ПОНИШТЕНА!
  4. УСТАВНИТЕ АМАНДАМНИ ОД 33-36 КЕ БИДАТ ПОНИШТЕНИ!
  АКЦИЈАТА КОЈА КЕ БИДЕ ПРЕЗЕМЕНА ПО ПАЃАЊЕТО НА НЕНАРОДНА ВАЛСТ ПРЕДВОДЕНА ОД СДСМ:
  ПРЕЗИМАЊЕ СИТЕ МЕРКИ ОД ПРАВЕН И ПОЛИТИЧКИ КАРАТЕР ЗА КОНЕЧНО ВОСПОТАВУВАЊЕ ЛЕГИТИМНОТО УСТАВНО ИМЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ООН!
  РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Е ЛЕГИТИМНО ИМЕ НА ДРЖАВАТА ИЗБРАНО ОД НАРОДОТ!
  ИДЕНТИТЕТОТ НА НАРОДОТ НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОСПОРУВА!
  БРИШЕЊЕ НА ИДЕНТИТЕТОТ НА ЕДНА НАЦИЈА ВО 21. ВЕК Е АНТИ-ЦИВИЛИЗАЦИСКИИ ЧИН!
  ПРЕСПНАСКАТА СПОГОДБА Е АНТИ-ЦИВИЛИЗАЦИСКИ ДОГОВОР!
  ИНКВИЗИТОРСКО ОКТРОИРАНО ИМЕ „СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА” НАРОДОТ КАКО НАМЕТНАТО ИМЕ И ИДНТИТЕТ НИКОГАШ НЕМА ДА ПРИФАТИ!

  ЈАС СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ КЕ СЕ ОТКАЖАМ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ФУНКЦИЈА!
  ЈАС СУМ СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ СУМ ПРЕДАВНИК НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

  • Stevo, Ti si za LIKVIDACIJA! Site strategii na SAD ke rasipish ako sega otstapish! Ako se otkazesh od kandidatura za Pretsedatelot GOTOV SI !

 12. OНАЈ тн.НИКОЛЧЕ ДА НЕ Е ОНАЈ БОЛЕН ПРЕДАВНИК – што се јавува по тв,,, и си ја ебе сестраму за пари ?????? ИЛИ си брат негов само по крв фашистички педер од БУГАРИЈА???
  ДОВОЛНО Е УМНОБОЛЕН ЗА ДА СЕ СЕХСААТ СО ПОПОСКИ ВО НЕКОЈА ЛУДНИЦА ЗА ПАРИ ДЕЦАТА СИ ГИ ПРОДАВАТЕ МАМА ВАША ПРЕДАВНИЧКА

  • TOJ Nikolce se naogja vo Nov Zeland i ako dobro me zadovoluvas – ORALNO ke TI sredam viza – MAJMUNE !!!

   • Значи твоето име е Никола Гроздановски. Од кој град си, Битола или Скопје?

     • Болен сум психијатријски. Постојано менувам мислење. не земајте озбилно што пишувам. Луд сум и имам мал пенис. Признавам кукавица сум и работам за Заев и Грција. Избегав од лудница. Утре пак се враќам во лудница. Следното што ке напишам нема да биде точно. Менувам идентитети. ДА ЖИВЕЕ МОЈОТ ШЕФ ЗАЕВ!

 13. za DIMITROV ???? KOJ JAZIK GO ZBORUVA JANA????? po se izgleda SVINSKI vreme e da ja pustis da zaraboti nekoj dolar

 14. СДСМ е во расуло и голем пад во рејтингот. Сега и на ваквите места, во недостаток на аргументите пуштаат ботови кои пцујат. Администраторите на Експрес.мк треба итно да применат блокови за проблематичните лица и нивните IP адреси. Во спротивното нека Експрес воведе на бришење на коментарите или општиот блок. Лице како пр. “еден” треба да биде блокирано, како и слични лица чија единствена намера е да навредуваат и пцујат.
  ОВА Е ГОЛЕМ ПРОПУСТ НА ЕКСПРЕС! БЕЗ МЕРКИ БЛОКАДА ЗА ХУЛИГАНИ, НЕМА НИТУ ПОТРЕБА ДА ИМА ПРОСТОР ПРЕДВИДЕН ЗА КОМЕНТАРИ!
  Сега за СДСМ која веќе не избира средства со кои ќе тероризира народот.
  Ако оваа година нема вонредни, следната ке има редовни избори. СДС е во постојан пад, па така може да се очекува дека во декември 2020 ке падне власт на анти-националистите и колаборационистите на САД. Но тогаш ДПМНЕ решително мора да расчисти со СДС и сите одговорни да бидат казнети. Битно е воведување на смртната казна, така виновни и нивните асистенти најостро да бидат казнети. СДС како партија мора да се забрани и елиминира од политичката сцена во Македонија.

 15. Болен сум психијатријски. Постојано менувам мислење. не земајте озбилно што пишувам. Луд сум и имам мал пенис. Признавам кукавица сум и работам за Заев и Грција. Избегав од лудница. Утре пак се враќам во лудница. Следното што ке напишам нема да биде точно. Менувам идентитети. ДА ЖИВЕЕ МОЈОТ ШЕФ ЗАЕВ!

 16. Болен сум психијатријски. Постојано менувам мислење. не земајте озбилно што пишувам. Луд сум и имам мал пенис. Признавам кукавица сум и работам за Заев и Грција. Избегав од лудница. Утре пак се враќам во лудница. Следното што ке напишам нема да биде точно. Менувам идентитети. ДА ЖИВЕЕ МОЈОТ ШЕФ ЗАЕВ! Имам мал пенис, поради овој факт се курвам со Никола Димитров.

 17. Вие од Експрес ЈАДЕТЕ ГОВНА!! ВАШИОТ ПОРТАЛ Е СРАЊЕ!!

Comments are closed.