За Ќулавкова во Софија нема Северна, само Македонија

Иако и македонските и бугарските власти постојано инсистираат и ја употребуваат придавката, за членот на МАНУ Катица Ќулавкова во Софија нема Северна туку само Македонија.

На поканата на промоцијата на нејзината најнова книга “Балкански наративи” пишува дека авторката е од Македонија а не од Северна.

Книгата е преведена на бугарски од Маријана Стамова, редакцијата е на Јорданка Бибина.

Промоцијата на бугарската верзија на книгата е закажана за 10 октомври во 18 часот во Градската библиотека во Софија на Плоштад Славејков.

Книгата во Бугарија ја издаде „SKYWAY PUBLICATIONS“ а на промоцијата ќе настапи македонската виолинистката Наташа ДИДЕНКО.

SHARE