Заев одбил избори во февруари, се коцка со НАТО

Лидерот на СДСМ барал избори во декември со скратен рок за техничка влада и се согласил на избори во февруари но одбил изборно соочување на почетокот на февруари.

“Премиерот Зоран Заев одби предвремените парламентарни избори да се оддржат порано, јас на лидерската дадов таков предлог” , порача претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во своето обраќање во Прилеп по повод одбележувањето на Денот на македонската револуционерна борба.

” На средбата со државниот врв предложив од оваа недела да формираме техничка Влада и да продолжиме да ги броиме 100-те дена, а потоа ќе има избори, но Заев одби” откри Мицкоски во Прилеп.

Според најавите од Мадрид теоретски можно е шпанската владина криза да трае до крајот на март по што ќе биде ратификуван пристапот на Македонија во НАТО со што Заев ќе има каква таква аргументација за наводен успех на Владата во обид да избегне катастрофален пораз.

Доколку Шпанија не избере влада до април Заев на избори ќе оди со катастрофална ситуација со сменето име без преговори со ЕУ и влез во НАТО иако и само членството во алијансата не може да му помогне да победи на изборите.

SHARE