Западнонилска треска и во Бугарија – еден починат

Во Бугарија се регистрирани 4 случаи на треска за само една недел, а вчера е забележан и првиот смртен случај.

Според статистичките податоци, на 10 заразени лица, кај 8 не се развиваат компликации и целосно се опоравуваат, вели директорот на Националниот центар за инфективни и паразитски болести пр. Тодор Кантарџиев, пренесуваат бугарски медиуми.

„Болеста го напаѓа централниот нервен систем. Човек губи свест или се дезеориентира. Лекувањето на инфекцијата е само симптоматско. Третман против самиот вирус нема“, вели Кантарџиев.

Вчера бил регистриран и првиот смртен случај, а жртва е 84 годишен маж, кој бил лекуван една недела. Човекот не патувал во ризични држави, поитврдуваат здравствени инспектори.

Од западнонилска треска се регистрирани 27 смртни случаи во Грција, 4 во Србија, 1 во Романија…

Во Македонија нема западнонилска треска, во соседството – смртни случаи

SHARE