Земан: „Не сакам американска база“

Чешкиот претседател Милош Земан ја отфрла идејата са распоредување на  американски ракети во Чешка.

За чечки медиум Земан изјави дека се противи на идејата, иако го разбира стравот на Полјаците од Русија, а на на администрацијата на САД ѝ порача би било подобро „помалку да проповеда а повеќе да слуша“.

„Денес светот е уште помалку безбеден од тоа  што беше затоа што покрај трговска војна помеѓу Америка и Кина изби трговска војна меѓу Америка и Европската унија“, рече синоќа Земан говорејќи за американските ракети во Европа во гостување на приватната TV Barandov.

SHARE

Оставете коментар