Зошто на Македонија ѝ додадоа „North“, а не „Northern“, според грчки твитерџија

Во реплика за името на Македонија, твитер-акаунт од Грција ја објаснува разликата меѓу „North“ и „Northern“.

„Името на ексјугословенската република е North Macedonia, а не Northern. Северна Македонија е Северна Грција. Βόρεια, Северна, North е именка за страна на светот. Northern е придавка за нешто што се наоѓа на север. Северна Ирска е во рамките на Ирска. НМК е северно од МК“, твитна CFECONOMIDES@cfeconomides.


SHARE