
Водечкиот италијански медиум La Republica објавува сторија за метода на македонскиот лекар кој со помош на ласерска сонда исклучува глад директно во желудникот.
Болницата „Џемели“ во Рим експериментира со термичка аблација на клетките што произведуваат грелин познат како хормон на глад. Во комбинација со гастрично ограничување, техниката овозможува губење на тежина до 32% од почетната тежина.
Во текстот на La Repubblica се опишува методата на македонскиот лекар Иво Бошкоски кој ги „гори“ клетките на дното на желудникот што го произведуваат хормонот на глад, грелин, со помош на специјална „гастроскопија“.
Тестирањата во водечката клиника „Џемели“ во Рим кај пациенти со дебелина, се многу позитивни.
Прелиминарните резултати покажуваат дека во комбинација со операција за намалување на волуменот на желудникот (ендоскајв, исто така изведена ендоскопски), нова техника постигнува губење на тежина од 29-32% од почетниот индекс на телесна маса (ИТМ) за 18 месеци, многу слично на она што е постигнато со поинвазивна баријатриска хирургија. Студијата досега вклучувала 20 пациенти и ќе биде објавена до крајот на годината.
Се работи за две минимално инвазивни баријатрични ендоскопски процедури. Првата, медицински позната како аблација на гастрична мукоза (GMA), вклучува термичко отстранување на желудочната слузница и се изведува само неколку години; втората е „класична“ ендоскопска вертикална гастропластика.
Само со операција на гастрична рестрикција, објаснуваат експертите во болницата „Џемели“, се постигнува намалување на телесната тежина од не повеќе од 14-20% од почетниот БМИ. Поради оваа причина, во последниве години, истражувачите се обидуваат да ги подобрат ефектите на губење на тежината со комбинирање на термичка аблација (со аргонска плазма) на желудочната слузница, каде што се наоѓаат ентероендокрините клетки што произведуваат грелин, кои имаат тенденција да бидат хиперактивни кај дебелите луѓе. Регенерирачката мукоза е здрава и ги подобрува ефектите на ендоскавот за губење на тежината, што резултира со намалување од 28% на почетниот БМИ по 12 месеци и намалување од 32% по 18.
„Ендоскопска вертикална гастропластика“, објаснува Иво Бошкоски, вонреден професор по гастроентерологија на Католичкиот универзитет во Светото срце и медицински директор на Одделот за дигестивна ендоскопија во болницата Џемели, „е минимално инвазивна процедура развиена за ендоскопски третман на дебелина. Постапката го намалува волуменот на желудникот, кој се „стеснува“ со изведување на ендоскопско „шиење“. Во болницата Џемели, процедурата се нуди од 2013 година: бевме први во Европа и втори во светот по САД.“
Постапката се изведува под општа анестезија или длабока седација и трае околу половина час. Спојувачот е монтиран на стандарден гастроскоп. „Стеснувањето“ се изведува во антрумот и телото на желудникот, при што се штеди желудочното дно, бидејќи неговото ширење со храна создава чувство на ситост. Одложеното празнење на желудникот обезбедува чувство на исполнетост. Во последниве години, комбинацијата на оваа постапка со нови терапии со лекови даде одлични резултати. А сега, термичката аблација на желудочното дно се чини дека е уште поефикасна.
Предходно новата метода која може да ја намали дебелината на светско ниво ја објави и клиниката Џемели каде се лекуваат римските Папи а каде работи доктор Бошкоски.
Лекар научник од Македонија клучен фактор за решавање на светски проблем од огромни размери